Wednesday 2 March 2011

resepi : rendang AYAM

assalamualaikum!

today im going to share a malay's food recipe which is we called it as "rendang Ayam".im not a chef but just to share with you all girls out there to cook a delicious rendang ayam recipe for your husband(sy buat biase2 jer tp sedap jgak lah,ahakks~) .hahaahha..geli la plak, cam mak cik2 la plak.actually sy nih bukan la gheti sgt bab memasak.masih banyak resepi yang belom dipelajari dan masih dalam proses belajar demi masa hadapan.yela setiap orang mempunyai citarasa sendiri, cara masakan yang tersendiri, resepi tersendiri.so terpulang la kepada anda mana anda nak pilih untuk dibuat hidangan.

pada hari jumaat yang lepas, kami ada la wat makan2 , jamu selera 1 tutor...so setiap orang ada tugasan masak hidangan tertentu.tugas saya masak "rendang ayam" with my partner atikah.

so apa tunggu lagi?jom masak~
zaaaaassssssss................

RENDANG AYAM (with chef bella & atikah)

Bahan A:-
  • 1 ekor ayam (kitorang potong 12 )
  • 2 cawan santan pekat (ade yang guna 4 cawan-tp kami gne 2 kotak instant=400ml)
  • 1/2 cawan kerisik(kami guna yg instant jer 1 plastik)
  • 2 helai daun kunyit (disiat)-sodih kami xmasukkan sebab xdak
  • daun limau purut pengganti daun kunyit
  • 1/2 keping gula melaka (sy tiru mak masak,besela org kelate)
  • Garam gula secukup rasa

Bahan B (Dikisar):-

  • 3 labu bawang besar (sy guna 1 labu bawang besar + 14 bj bawang merah)
  • ketumbar (sy letak ckit dlm 1/2 teaspoon)
  • 5 ulas bawang putih
  • 5 batang serai (ambil bahagian putih/lembut)
  • 3 inci halia (xsmpi 3 kot sy ltak)
  • 1 inci lengkuas
  • 1 inci kunyit hidup (sy letak lebih inci sbb nnti nk serlahkn warna)
  • 15 tangkai cili kering
  • 7 biji cili api

Cara Memasak:-

  1. Ayam dibersihkan dan toskan.
  2. mula2 ayam disapu kunyit or korang boleh perap ayam tuh.then, digoreng separa masak.jgn masak sgt nnti xbest.nih kalau nk bg ayam tahan lama.kalu xmaW goreng dulu pom xpa.
  3. Lepas tuh angkat ayam, buang minyak sikit then masukkan kesemua bahan kisar(kecuali kerisek, daun kunyit, garam dan gula) ke dalam kuali besar dan kacau sebati atas api perlahan.masak sampi bau keluar or pecah minyak.
  4. Masukkan ayam hingga ayam lembut dan kuahnya sebati..Kacau sekali sekala.then masukkan santan, garam, gula ,gula melaka dan kerisik.
  5. kacau rata. Seimbangkan rasa. Masak hingga kuah agak pekat atau terpulang masing2.bila kuah hmpir pekat letaklah daun limau purut tuh
  6. Tutup api, angkat dan hidangkan lah seisi teman.
k....tara....da siap rendang ayam kita.

sy xamek gmbo bila da masak.so this picture is from my friend link:
http://honeykoyuki.blogspot.com/2011/02/hidup-di-perantauan.html

so...girls out there jgn ckp dop pandai masak becoz u never know ur own effort until u try to make it by urself.buang rase takot,rase rendah diri.bcoz masak is actually campak2 bahan jer~

i dunno whats expression is this***


gagal masak sekali ittokei,gagal byk kali pom ittokei... boleh cuba lagi and my secret resepi masakan adalah air tangan keibuan~ahahahah...just joking.actually there are no secret recipe.but if u cooking something try to cook "seikhlas mungkin".insyaallah licin orang tuh makan.siriiusss nih xtipu~heheehhhe...

k.....selamat mencuba teman2!













No comments: