Alhamdulillah hari nih dah hari yang ke-15 kita berpuasa di bulan ramadhan,makna nya bulan ramadhan dah nk hmpir ke penghujungnya..rugilah kalau di bulan ramadhan kita xbuat amal byk2...time nih la kita belajar menunduk kn nafsu,kn syaitan diikat... nnti bila dah abeh bulan ramadhan at least rohani kita kuat untuk melawan nafsu2 yg buruk 2..AMMINN...emmm....xlupa jgk untuk manusia2 yg sedang sebokk mempersiapkan persiapan untuk raya..hehehehe...apa yg penting dalam persiapan raya ekk???baju raya ,biskut raya,hantu raya,jalan raya ,putrajaya, langsir baru,kerusi baru,rumah baru,pkwe baru,pasar baru ...opsss.....heheheh,,,,
sblom pulang ke tanah air terchhentaa...mesti lah shopping dlu....hehehehe....tapi ingt!!! beli apa yg perlu jer bukan ikot nafsu yer,,,kawal2 la di bulan pose nih....
aaiii....beli baju raya ka baju kawinn???
pilih2...maw kain apa..smuanya dengan harga berpatutan
kedai jual pakain semayang.semuanya bermcm2 wrna n sulaman.byk pilihan n cntik2....
Disebabkn bulan pose blom tamat,sayer nk kongsi lah 1 menu or resepi yang sy belajar dari mak saya.Resepi nih boleh la wat pencuci muka..ehh...silap..pencuci mulut or buat moreeh...
1st, name resepi nih memg pelik..kalu kat kelantan, we call it as 'srawak telor'...bkn sbb telor tuh dr sarawak...enta la...den pom xtaw nape panggil cmtuh..xtaw la hampa semua panggil apa...xpom hampa xpernah makan pom bnde nih..he3...bcoz even my kelantanese friends pom xpnah jumpa bnde nih...kdg2 pk,mak aku reka ka resepi nihh????hehhehheeh..mengarut~~
so,jom kita masak 'srawak telor'
Bahan-bahan
1)santan separuh klapa kot(sy guna santan kotak about 500ml may b)
2)daun pandan 3-4 helai
3)4 biji telur ayam or itik
4)gula melaka@nissan 3 ketul
5)garam n gula secukup rasa
cara2nya:
1)mula-mula kita panas kan santan atas dapur until bergelegak.AWAS: jgn tinggal kn ia sendirian,krna ia meruap,nanti habis lah korg punya dapur.
2)bila dah bergelegak,masukkan gula melaka n garam n gula.
3)pastuh pecahkan telur2 dalam 1 mangkuk n kacaw2 dulu.pastuh tuang lah telur tersebut dalam larutan santan and gula melaka tuh.teruskan kacaw yer.
4)masukkan daun pandan yer.nnti hanyir korang punyer srwak telor tuh.
5)then kacaw la until die masak n nmpak cam bawah nih...
6)ok dah siap.so srawak tlor nih dimakan dgn roti yer,baru best..n kalu ltak dalam peti sejuk pom best...bergantung lah,nk mkn panas2 or sejuk2..ikot citarase sendiri....
senangkn?????!!!selamat mencuba!
p/s: cepatlah mase berlalu..~~~
No comments:
Post a Comment